Methode Wim Hof

 

april 2014

Daar sta je dan op de Veluwe voor een Gamma badkuip gevuld met dertig kilo ijs en dertig liter water om een ijsduik te nemen. Temperatuur: 0° Celsius. Wim geeft zelf eerst het voorbeeld.
Vervolgens komen de twintig cursisten beurtelings aan hun trekken...

 

Al enige jaren volg ik de bijzondere activiteiten van Wim Hof, in de volksmond beter bekend als de Iceman. Halve marathons schaars gekleed in de kou ruim boven de poolcirkel óf in een hete woestijn. Een duik slechts gehuld in een short onder het ijs van de Noordelijke IJszee of tachtig minuten rechtop staand in een bak gevuld met ijs tot over zijn schouders. Wat bezielt deze man en wat kan hij mij brengen? Met deze vragen reis ik op 12 april 2014 af naar het complex van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie in Beekbergen op de Veluwe voor de tweedaagse basismodule met de naam Wim Hof Methode (WHM).

 

Wim Hof Methode
De WHM is gebaseerd op drie eeuwenouden principes: training van ademhaling, het stretchen van het lichaam en blootstelling aan koude. De WHM is niet voor watjes, maar voor hen die weten dat de mens in staat is om invloed uit te oefenen op eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid. De mens kan zijn weerstand tegen gezondheidsbedreigingen van buitenaf actief verhogen. Wim meldt ingetogen dat hij zevenendertig jaar geleden voor het laatst door een griepje geveld is geweest.

Training van de ademhaling
Wim leert zijn cursisten een stevige ademhalingstechniek aan waardoor de saturatie in het bloed toeneemt. Saturatie is de hoeveelheid zuurstof in je bloed.
“Adem in... en laat los!” Je ligt op de rug op de grond en je longen werken actief als een blaasbalg. Na een sessie van zo’n dertig ademteugen stop je met ademhalen en wacht je je eerste ademreflex af. Deze sessies worden een aantal keren herhaald. Mijn eerste ademhalingsreflex meldt zich op de eerste cursusdag na een minuut. Op de tweede dag met een speels gemak na vier minuten.
Door deze ademhalingstechniek stijgt de PH-waarde in je bloed waardoor de saturatie substantieel stijgt. Je bloed wordt zeer zuurstofrijk. CO2 verdwijnt en je lichaam reinigt zich.
Wim noemt dit “je lichaam alkalisch maken”. Door de sterke en zuurstofrijke doorbloeding (hyperaemie) van je hele lichaam en vaatverwijding (vasodilatatie), rekt de kracht van je immuunsysteem op en stijgt je natuurlijke weerstand. Aanvallen van buitenaf (bacteriën, virussen, kankerverwekkers, cardiovasculaire bedreigingen, reuma, diabetes, enz.) maken minder kans door een krachtiger immuunsysteem.

Stretchen van het lichaam
Minder soepele delen van je lichaam kunnen blokkades vormen voor een optimale doorbloeding van je lichaam. Een stijve onderrug, vastzittende schouders, stramme heupen, enz. Het is goed om je lijf soepeler te maken. Door te stretchen neemt de doorbloeding in die delen van het lichaam toe, maar ook in het hele lichaam. Vitale levensenergie (elixem) vindt makkelijker zijn weg. Iedereen is in staat om zijn of haar soepelheid te vergroten. Stapt een hond na een uurtje knorren uit zijn mand, dan zie je hem onmiddellijk zijn stretchoefeningen doen.
Als een jonge god laat de inmiddels 55-jarige Wim bijzondere yogaoefeningen zien, waarbij hij de wetten van zwaartekracht lijkt te tarten. De meeste cursisten hebben het nakijken. Mondjesmaat lukt het mij - vanuit mijn hatha yoga achtergrond - om Wim in enkele van deze oefeningen te volgen. Dit mag echter geen naam hebben.

Blootstelling aan koude
De laatste van de drietrapsraket vergt de meeste moed en wilskracht. In de aanloop naar het opleidingsweekeinde adviseert Wim zijn cursisten om koud af te douchen. Telkens je douchebeurt koud beëindigen. Na enkele weken lukt het mij om dat ongeveer 5 minuten vol te houden. De kraanwatertemperatuur is in april ongeveer acht graden. Het water in de tobbe van Wim is nul graden. Alkalisch en gestretcht wacht ik mijn ijsduik af. Rustig ademhalend stap ik in het bad. Enkels en kuiten nemen de kou waar. Vooral geen blokkerende schrikbewegingen in het lichaam oproepen. Keep your mind set. Dan ga ik zitten en laat me tot over mijn schouders in het water zakken en wordt het toch even alle hens aan dek in je lijf. Wim blijft aan mijn zijde. Rustig door ademhalen. Negeer de kou niet, ga er actief naar toe vanuit de warmte die diep in je lichaam aanwezig is. Laat met hulp van je inner fire de kou niet verder naar binnen komen. Binnen een minuut merk je dat je warmer wordt en de kou aan de buitenkant van je lichaam niet langer meer vervelend voelt. Je controleert, beheerst en omarmt de kou.
Op de tweede cursusdag mogen we vijf minuten in het ijsbad, waarbij in de laatste minuut ook het hoofd in het ijskoude water wordt ondergedompeld. Voor enkele cursisten nog een brug te ver.
Door de blootstelling aan de koude, die draaglijk wordt door de ademhalingstechnieken en het stretchen van het lichaam, gaat het lichaam zeer actief aan de slag om de interne klimaatbeheersing op de rit te houden. Na het verlaten van het bad komt de doorbloeding zo intens op stoom, dat je van binnen begint te gloeien. De diepe hyperaemie zorgt voor een tsunami aan zuurstofrijk bloed, waardoor lichaamsbedreigingen kansloos het bos in gejaagd worden. Ze branden je lijf uit.

Wil je je immuunsysteem versterken en actief je gezondheid en je welbevinden verbeteren, dan is er dagelijks werk aan de winkel. Op alle drie fronten. Ik ga de komende maanden proberen om de WHM eigen te maken. Dat betekent met enige regelmaat zwemmen in zo koud mogelijk buitenwater. Gaat me dat redelijk af, dan overweeg ik serieus om ook de instructeurmodule te gaan volgen.

Artsen, (fysio)therapeuten, docenten lichamelijke opvoeding en psychologen maken deel uit van mijn cursusgroep. Maar ook twee mannen met prostaatkanker en een jonge vrouw met een progressieve vorm van reuma zitten tussen de deelnemers. Mensen die vanuit een variërende belangstelling of motivatie op Wim Hof afkomen.
Mijn interesse in de WHM is tweeledig. Enerzijds omdat ik tot de groep van weters behoor: de mens heeft invloed op eigen mentale en fysieke ontwikkeling. Mijn nieuwsgierigheid naar de WHM is dus snel gewekt. Anderzijds omdat ik alweer vijf jaar leef met een incoherent hartritme. Ik heb exact dezelfde hartproblemen als wielrenner Robert Gesink: boezemfibrilleren. Aan deze kwaal ga je niet dood, maar ze is wel zeer hinderlijk als je een scherpe marathon wil blijven lopen, een passie die ik in 2011 heb losgelaten. Robert laat zich waarschijnlijk binnenkort opereren. Een zogeheten ablatie. Zijn belangen in de topsport zijn groot. Ik heb slechts één belang: een goed en betekenisvol leven en dat kan ook zonder wegatletiek.
Een boezemfibrilatie heeft ook een niet te negeren signaalfunctie: het is een stresscontrolelampje. De ablatie draait het lampje achter de rode indicator op je dashboard los. Ik wil dit niet. Ik ben op zoek gegaan naar de reden achter de stress, die leidt tot boezemfibrileren. Dat is inmiddels een rijke reis geworden zonder chemische ondersteuning en zonder medische ingreep. Het spreekt voor zich dat de methode van Wim aanvullend en verrijkend is voor mijn veranderde levenswijze.

Mijn eerste ervaring in koud buitenwater na het weekeinde van de Wim Hof Methode (basismodule) zit er inmiddels op.
Op de eerste Paasdag stap ik om 7.30 uur het water van de recreatieplas Het Hulsbeek bij Oldenzaal in. De watertemperatuur is om en nabij de negen graden. Ik ga voor vijf minuten. Om mij heen heerst stilte. Slechts de weerspiegeling van de opkomende zon, een fuut en twee meerkoetjes.
Ik wen al snel aan het frisse water en zwem rustig doorademend wat heen en weer. Het gaat prima. En nu ook een stukje onder water. Ook dat is te doen na een weekje Hoffen! Na elf minuten verlaat ik het water. Mission succesfully completed! Volgende week weer.

De Wim Hof Methode wordt op dit moment met verbazing besproken in de internationale medische wereld. Het begrip autonoom zenuwstelsel zal op korte termijn herzien moeten worden. Zo autonoom blijkt dit zenuwstelsel niet te zijn. De mens is actief in staat om zijn lichaam te beïnvloeden. Dat heeft Wim Hof inmiddels al diverse keren tijdens wetenschappelijk begeleide experimenten laten zien.  Wim wacht in de toekomst wellicht de Nobelprijs voor de geneeskunde. Hoe eerder je met de Wim Hof Methode start, hoe groter de kans wordt op een langer gezond leven. Voor de WHM is echter behoorlijk wat zelfsturing, moed, beheersing en kracht nodig…

 

Voor meer informatie:
www.innerfire.nl

 

Geïnteresseerd?

Zolang de R in de maand zit neemt Marcel wekelijks een frisse duik in recreatievijver 'het Hulsbeek' nabij Oldenzaal.

Met enige regelmaat begeleidt hij belangstellenden gecontroleerd het koude water in. Een moedig fysieke ervaring, die leidt tot een sterkere lichamelijke weerstand en mentale weerbaarheid.

Belangstelling? Laat het weten door een mail te sturen aan info@sterkeninbalans.nl.

 

basismodule Wim Hof Methode april 2014

een uur lang verzuring in je spieren

leren weg ademen

 

 

basismodule Wim Hof Methode april 2014

bundeling van lichaam en geest

 

 

 

basismodule Wim Hof Methode april 2014

kou leren controleren,

beheersen en omarmen
 

  

basismodule Wim Hof Methode april 2014

 

lichaamsbeheersing is bouwen aan
een sterkere mind set