Reviews

Tweedaagse Opleiding Rots en Water Basisschool Schoolbreed Weerselo
juni 2022
Enkele reviews van deelnemers
Persoonlijk heb ik de twee dagen beleefd als ontzettend fijn en inspirerend, ik merk direct in mijn lessen dat ik er zelf ook weer met een andere, frisse energie in zit! Een schat aan ideeën, inzichten en kennis rijker, ik ga daar dankbaar gebruik van maken!

De training heeft me geholpen om mijn trainingen nog beter vorm en inhoud te geven en een niveau dieper
of hoger te kunnen gaan.

Nick en Marcel, jullie weten zo razendsnel verbinding, veiligheid, plezier en sfeer te creëren in een groep, echt super! Jullie manier van presenteren vind ik heel inspirerend en stimulerend. Dank voor alles!

Het waren twee bomvolle lange dagen, vol inspiratie, humor en wijsheid. Ontzettend leuke en diverse groep. Ik ben ook mezelf op momenten tegengekomen en heb mede daarin ook de kracht van het materiaal weer eigenhandig ondervonden. Ik zou opteren voor wat meer recuperatie-momenten op de dagen, zoals je dat ook wilt in je lessen Rots en Water, opnemen en tijd voor verwerken, actie en samenwerken en tot jezelf komen en bezinking.
Rots en Water is gegrond blijven
in verschillende situaties

 

Driedaagse Rots en Water Opleiding Weerselo april 2022

Enkele reviews van deelnemers
Ik kijk met enorm veel plezier terug op de training. Fijne mensen ontmoet. Heel inspirerend.

 

Mijn grote dank aan iedereen! Ik heb nog steeds spierpijn, in dit geval een fijne herinnering. Ik vond het drie leuke, inspirerende dagen!

 

Ik heb de afgelopen dagen een fantastische ervaring gevonden en wil daarvoor iedereen ook bedanken. Ik kan nu al uitkijken naar de tweedaagse Rots &Water Basisschool Schoolbreed.
 

Als personal trainer had ik enige twijfel om mij in te schrijven, maar wat ben ik blij dat ik het toch heb gedaan.

Naast personal training aan volwassenen, geef ik ook trainingen aan kinderen om ze krachtiger te maken. Door de sport- en spelactiviteiten in de driedaagse, heb ik een heel andere en positieve kijk op het trainen van kinderen gekregen.

 

De driedaagse heeft mij bevestigd dat een goed lichaamsbewustzijn belangrijk is om als mens (groot en klein) voluit te kunnen leven.

 

Deze training heeft mij geleerd dat Water heel krachtig kan zijn en Rots belangrijk is om je eigen koers te blijven voelen en vast te houden. Verbinden met de ander vanuit je eigen, sterke centrum. En dat alles via oefeningen: lijfelijk gevoeld en ingeprent!


Rots en Water is goed voor jezelf
en de ander leren zorgen

 

Driedaagse Rots en Water Opleiding Weerselo november 2018

Enkele reviews van deelnemers

Voor mijn functie als leercoach weerbaarheid heb ik de drie daagse opleiding Rots en Water gevolgd en afgerond: wat een ontzettend waardevolle training. Ik heb mijn enthousiasme over de driedaagse al met veel mensen gedeeld. Niet alleen heb ik ontzettend veel zin om het geleerde als leercoach in te gaan zetten, ook op persoonlijk vlak heeft de training mij sterker gemaakt en zal deze ervaring mij als begeleider in de gehandicaptenzorg veel geven.
 

Wauw wat een enerverende dagen. Super om mee te maken en veel geleerd voor de kinderen maar ook voor jezelf. Wat een informatie, veel leerstof en documentatie na de cursus echt geweldig!
 

Ik vond het een heel mooie indrukwekkende leerzame cursus! Ik heb echt prachtige dingen geleerd. Nu we een paar dagen verder zijn, is alle informatie en op gedane kennis gezakt op de goede plekken. Ik ben heel positief en ontzettend gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan. Bedankt voor alle inzichten!

 

Door deze driedaagse cursus heb ik naast de oefeningen ook de beleving van het Rots & Water zijn ervaren. Het heeft mij meer dan enthousiast gemaakt om met Rots & Water aan de slag te gaan en te implementeren binnen mijn werk als PMT'er.
Meer dan waardevol was de cursus, niet alleen om anderen Rots & Water aan te leren maar ook voor je eigen ontwikkeling!

 


Rots en Water is met een glimlach

je weerbaarheid versterken

 

Tweedaagse Opleiding Rots en Water Basisschool Schoolbreed Weerselo april 2018
Enkele reviews van deelnemers

Ik heb de tweedaagse als zeer waardevol heb ervaren. Bijzonder wat deze training met je doet als mens en om je bewust te worden van je doen en laten en vooral ook kunnen. Ik ben mezelf ook meerdere malen tegen gekomen, dit terwijl ik dacht dat ik bewust was maar de training gaf me vele inzichten.


Rots en Water neem ik mee in het uitoefenen van mijn taak als trainer-coach-therapeut om kinderen en volwassenen terug te zetten in hun kracht en bewust te worden van hun plekje op deze wereld.

Ik heb Rots en Water afgelopen week ingezet bij een jongentje... die oogjes... als ze bewust worden van het eigen kunnen! Ze gaan ineens open en beginnen te stralen!

 

Van collega’s had ik al gehoord over hun training vorig jaar en op onze school wordt er in de groepen van die collega’s al gewerkt met Rots en Water. Nu was ik samen met de andere collega’s en we hebben nu als volledig onderwijsteam deze cursus gevolgd.
Wij zien het als een enorme verrijking in het begeleiden van kinderen m.b.t. hun persoonlijke en mentale groei. In deze training, gegeven door een zeer bevlogen en inspirerende Nick van Deudekom, heb ik ook mezelf beter leren kennen. Nick verstaat de kunst, ieder op te laten bloeien en van eenlingen een groep te maken. Marcel bedankt voor de prima organisatie.

 


Rots en Water stimuleert muzikaliteit

Rots en Water Basisschool Schoolbreed

is het leven voelen

 

Driedaagse Rots en Water Opleiding Weerselo april 2017

Enkele reviews van deelnemers

Ik heb deze drie daagse als een soort van cadeau beleefd en het heeft me ook werkelijk iets gebracht. Hier krijg je energie van. Dank voor de goede verzorging, alle tips en toevoegingen. Met veel plezier kijk ik hierop terug!

 

Drie geweldige dagen. Geleerd om je eigen kracht te voelen en die op een gedoseerde manier in te zetten. Wat is nu eigenlijk Rots en wat is Water? Hoe zet je dit in? Kun je zowel Rots als Water zijn? Er werd je een spiegel voorgehouden. Ik neem niet alleen voor mijn groep de oefeningen mee, maar heb mezelf ook veel beter leren kennen in deze drie dagen.

 

Het zijn drie onvergetelijke, leerrijke en actieve dagen. Zelf was de 'Rots en Water wereld' volledig onbekend, maar tijdens de driedaagse zijn de twee metaforen voor me verhelderd. Ik heb zeker de rots- en watermicroben te pakken en heb dan ook met volle enthousiasme over de bijscholing verteld. Een deel van mijn schoolteam heeft ook alvast interesse. Ik kijk al uit naar een volgende training. Bedankt Nick en Marcel! Het was SUPER!

Vorige week in Weerselo de driedaagse Rots en Water training beleefd, georganiseerd door Marcel Lucassen. De dagen waren Sterk en in Balans! Een stevige basis voor mij om mee aan de slag te gaan. Ik heb er zin in! Marcel is een zorgvuldige trainer en organisator. Hij is opmerkzaam en bescheiden. Zijn kracht is op het juiste moment present te zijn en mooie interventies te doen.


De Zitcirkel

Rots en Water is de ander
in je persoonlijke ruimte kunnen toelaten

 

Driedaagse Rots en Water Opleiding Weerselo december 2016
Op de inmiddels vertrouwde Rots en Water locatie in Weerselo sloten op 11 december 2015 wederom ruim dertig deelnemers een geslaagde driedaagse opleiding af. Dit keer ook met deelname uit Frankrijk.

 

Enkele reviews van deelnemers

"Ik beleefde met mijn oudste zoon een bijzonder succes. Ik vertelde hem dat hij stevig staan met de diepe ademhaling goed kon gebruiken. Hij had namelijk een spreekbeurt en mijn zoon is nogal van de drukke bewegingen, wiebelig, zwaaien met armen, veel uh's en ah's. Vaak maakt hij lawaai om zijn onzekerheid te verbergen.
Dus hebben we meteen het stevig staan samen geoefend en dat heeft hem echt geholpen.
Op de dag dat hij zijn spreekbeurt had gedaan, kwam hij met een megagrote glimlach en met twinkeloogjes naar me toe ‎op het schoolplein en vertelde dat zijn spreekbeurt super was gegaan! Hij had eerst de ademhalingsoefening gedaan voordat hij voor de klas ging staan. En toen het stevig staan erbij. Mijn zoon stond als een huis.
Die blijheid en dat zelfvertrouwen dat van zijn gezicht straalde... geweldig! Hij zei ook zelf dat dat het stevig staan en de diepe, lage ademhaling hem hadden geholpen."
"Uit Frankrijk: wat een geweldige training om je eigen kracht te voelen... wanneer zet je Rots in en wanneer kan je beter Water zijn... Magnifique!"

 


Rots en Water BSSB december 2015

Rots en Water leidt tot
positieve groepsvorming

 

Driedaagse Rots en Water Opleiding Weerselo april 2015
Een prachtig gemêleerde groep van MBO-docenten, basisschoolleerkrachten, kindercoaches, fysiotherapeuten en anderen groeiden in drie dagen tijd uit tot bevlogen Rots en Water trainers. Iedereen kan het verschil maken. Een ieder, groot of klein en in Rots en Water opgeleid is, sluit deze levensles voor goed in zijn hart.

 

Enkele reviews van deelnemers
“Ik kijk met een warm hart, verrijkt en vol inspiratie, terug op de drie dagen en had er niets van willen missen. Deze driedaagse was zo’n mooie, op zichzelf staande training naast de tweedaagse training basisschool schoolbreed.”
“Ik heb genoten van drie mooie, inspirerende dagen. Met dit programma valt voor mij alles op zijn plek: wie ik ben, waar ik voor sta, wat ik wil doen. Grote dank daarvoor, want het enthousiasme van Marcel en Nick hebben daar zeker toe bijgedragen!”
"Ik heb enorm veel plezier gehad door het gewoon te doen. Ik ga ook met heel veel plezier direct concreet aan de slag met Rots en Water!"
“Het waren prachtige en leerzame inspirerende dagen. Super dat we op school hier mee aan de slag kunnen. Ik heb er veel zin in.”
“Ik kijk terug op veel inspiratie, heb veel geleerd en mijn hoofd zit vol ideeën om dit zelf te mogen gaan overbrengen. Heb volgend weekend mijn eerste sessie. Ik wil Marcel en Nick meer dan hartelijk danken voor het zo bevlogen en gepassioneerd overbrengen van Rots en Water.”

 


Rots en Water: ik zie jou

Rots en Water is de ander zien

 

 

Tweedaagse Opleiding Rots en Water Basisschool Schoolbreed Weerselo oktober 2014
In een sfeer van ‘waar gelachen wordt, wordt geleerd’ bood Nick van Deudekom opnieuw een inspirerend programma aan, bestemd voor de groepen 1 t/m 8 van het primair onderwijs.
De cursusgroep had deze keer een internationaal karakter met deelnemers uit België, Duitsland en Nederland.

Enkele reviews van deelnemers
“Een supertrainer inspireert en doceert met passie, goud waard. Een perfecte toevoer van theorie bij gruwelijk veel praktijk: leren door het gewoon te doen. Ik heb erg gelachen met 26 volslagen onbekenden. Super!”
“Plezier maken met elkaar zorgt voor verbinding en een dag niet gelachen is een dag niet geleerd! Ik heb dus twee dagen veel gelachen en veel geleerd en me verbonden gevoeld met een fijne groep mensen!”
Uit België: “Merci om me terug onder te dompelen in deze schone methodiek! De goesting om erin te vliegen is groot, het plan om eraan te beginnen krijgt stilaan vorm. Hopelijk is de wereld klaar voor al die krachtige kinderen!”
“Ik ben terug naar de basis gegaan, door vanuit het lichaam dingen te beleven. Ik heb mezelf op een hele andere manier opnieuw leren kennen in een groep.”
“Een feest van herkenning. Handvaten en een vorm om datgene wat ik intuïtief vaak al deed
veel gerichter in te zetten.”
“Het waren voor mij twee heel inspirerende dagen en ik krijg er nog een fijn gevoel van als ik eraan terug denk.”
“Het is voor mij nu duidelijker geworden wat ik wil met Rots en Water. Basisschool schoolbreed was precies de aanvulling die ik nodig had om met Rots en Water aan de slag te gaan. Dank daarvoor!”
“Vandaag had ik 29 gouden hanen in de groep! Zo leuk!”

 


Maak jezelf positief zichtbaar

Rots en Water Basisschool Schoolbreed
maak jezelf positief zichtbaar

 

Rots en Water op Nederland 2

Human/2DOC is het afgelopen jaar druk in de weer geweest om een boeiende documentaire over Rots en Water te maken. Deze vijftig minuten durende documentaire is inmiddels klaar: een heel mooie en integere film over hoe in Nederland en veel andere delen van de wereld Rots en Water lessen worden gegeven in - onder andere - het primair en voortgezet onderwijs.

Je ziet leerlingen groeien en de beelden spreken voor zich. Er zijn opnames te zien uit Nieuw Zeeland, Australië, Taiwan, Nepal én ook natuurlijk uit Nederland.

 

Via de onderstaande link kun je de promo voor de Rots en Water documentaire bekijken op YouTube: http://youtu.be/BM6SK-ZnO10.

 

Voor meer informatie kijk op:

http://omroep.human.nl/2doc/rots-en-water.html.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HUMAN 2DOC

de één zet Rots in
de ander vangt op met Water

 

Driedaagse Rots en Water Opleiding Weerselo april 2014
Opnieuw levert Sterk en in Balans in samenwerking met Rots en Water Nederland een groep gemotiveerde Rots en Watertrainers af. De cursisten volgden ademloos de presentaties en de training van Freerk Ykema, de grondlegger van het Rots en Waterprogramma.

 

Enkele reviews van deelnemers

"De Rots en Water training is een feest! Fysieke oefeningen, leren door doen. Héél veel doen! Ik bruis van enthousiasme om aan de slag te gaan!"

"Het waren intensieve, inspirerende dagen met veel waarde op professioneel en persoonlijk vlak. Ik ben overtuigd dat Rots en Water werkt!"

"Ik vond de opbouw van de training mooi en gedoceerd. Strak. Freerk is een goede verteller en zijn oraties zijn doorspekt met ervaringen. Als docent en trainer heb ik prachtige handvatten gekregen om mij verder te ontwikkelen."

"Ik heb de afgelopen week ervaren als een kennismaking met een inspirerende methode die mijn zienswijze op kinderen en jeugd onomkeerbaar heeft beïnvloed en ervoor heeft gezorgd dat ik, meer dan ooit, mij wil gaan inzetten voor het krachtig laten voelen van kinderen en jeugd."

Een directeur:
"Advies aan alle directeuren, die op hun school Rots en Water invoeren: ga als één van de eerste op training, hierdoor kun je de leerkrachten én trainers nog beter ondersteunen. Met name in de transfer naar vrije situaties, zoals het pleingedrag. Ik heb dit niet gedaan en achteraf vind ik dit jammer."

"De driedaagse Rots en Watertraining is de meest inspirerende opleiding sinds ik 33 jaar geleden als vakleerkracht lichamelijke opvoeding ben gaan werken. Ik ben zeer onder de indruk van de presentatie door Freerk Ykema en ik ga zeker meerdere aanvullende trainingen volgen."

 


spelenderwijs beleven,

ontdekken en beheersen

 

Tweedaagse Opleiding Rots en Water Basisschool Schoolbreed Weerselo november 2013
Ook deze tweedaagse opleiding leverde zeer blije en tevreden gezichten op.

De cursus bood de deelnemers een een schat aan praktische suggesties om met Rots en Water aan het werk te gaan op de basisschool.

Ook de unieke en verbindende kwaliteiten van docent Nick van Deudekom werden hoog gewaardeerd.

 

Enkele reviews van deelnemers

“Met deze aanvullende Rots en Water lessen, wil ik ‘t liefst morgen al aan de slag”
“Inspirerende dagen, geleid door een man naar mijn hart”
“Wat ontzettend sneu voor een collega van me, die de voorkeur gaf aan een andere studiedag”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Samen een Rots en Water Rembrandt maken

Rots en Water Basisschool Schoolbreed

activeert creativiteit


Rots en Water in de Steentijd

Actueel? Integendeel...

Rots en Water was blijkbaar al nodig in de Steentijd. De afbeelding hiernaast maakt "pijnlijk" duidelijk dat een te rotsige opstelling leiden kan tot een behoorlijke kater.

In onze tijd is het niet anders. Er moet eerst een beginnend inzicht ontstaan, wil men een kater voorblijven. Zoek je gelijk of zoek je geluk? Kies je voor Rots of Water?

 

bron:
Die Lebende Karte
Steffen Mühlhäuser (2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


in de Steentijd:

Knots? 
dan Kater!

 

Maandblad "J/M voor Ouders" over Rots en Water

Dit maandblad besteedt in de oktober editie van 2013 drie volledige pagina's aan Rots en Water.

 

Enkele citaten

"Sociale vaardigheden en weerbaarheid horen bij elkaar.

Net als veerkracht, een optimistische inslag en een empathisch vermogen."

 

"Het is belangrijk dat een kind ook leert kijken naar zijn eigen aandeel in gebeurtenissen."

 

"Jongens en meisjes leren hun eigen weerbaarheid te vergroten en tegelijkertijd respectvol naar de anderen te zijn."

 

Een verhelderend artikel dat ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd kennis leert maken met de kracht van het Rots en Water programma.

 

Bron: J/M voor Ouders - 17e jaargang - oktober 2013 - nummer 10.

Zie ook: www.jmouders.nl.

 

 

 

 


Maandblad J/M voor Ouders

Rots en Water is jezelf en de ander

fysiek, emotioneel en mentaal versterken

 

Rijkssubsidie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), onderdeel van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kent het Loket Gezond Leven (www.loketgezondleven.nl).

Het RIVM heeft besloten om via het Loket Gezond Leven subsidie te verstrekken aan scholen, die docenten voor de driedaagse basistraining en/of voor de tweedaagse Basisschooltraining opgeven. Voor elke docent die aan één van beide trainingen meedoet wordt 50% van inschrijfkosten vergoed.

Daarnaast wordt ook subsidie verstrekt voor schoolbrede in-company trainingen.

 

regeling 2015 Rots en Water primair onderwijs

 

Kosten

Wanneer u kiest voor Rots & Water, heeft u de keuze uit twee verschillende opties:

·        Een tweedaagse basistraining voor het trainen van een leerkracht (€ 420,-).

·        Een schoolbrede training voor het trainen van een leerkrachtenteam, bestaande uit een eendaagse introductietraining (€ 1.450,-) plus een tweedaagse schoolbrede training (€ 8.600,-).

Wanneer u kiest voor de tweedaagse basistraining, krijgt uw school een bijdrage van € 210,00 per leerkracht, met een maximum van € 2.000,-.

Wanneer u kiest voor de schoolbrede training, krijgt uw school een bijdrage van maximaal €2.000,-.

 

Voorwaarden

Algemene voorwaarden

·        De activiteit dient via het keuzemenu, tussen 7 oktober tot en met 29 november 2013, te zijn aangevraagd.

·        De uitvoering van de activiteit start in het kalenderjaar 2014.

·        Alleen kosten die gemaakt zijn tot november 2014 komen in aanmerking voor gedeeltelijke vergoeding, de uitvoering kan later plaats vinden.
Datum factuur: tussen februari en november 2014.

·        School staat garant voor de overige kosten.

Specifieke voorwaarden

·        School draagt zorg voor het laten trainen van leerkrachten.

 

Direct link:

http://www.gezondeschool.info/advies-en-ondersteuning/ondersteuningsaanbod-2013/versterking-activiteit/activiteiten-jeugdimpuls-po/

 


Gezonde School

RIVM subsidieregeling

 

 

 


Driedaagse Rots en Water Opleiding Weerselo april 2013
Nederland is weer een aantal Rots en Water trainers rijker geworden. Nederland gefeliciteerd!
Iets meer dan de helft van de cursisten was afkomstig uit Overijssel. De overige deelnemers kwamen verspreid uit alle windhoeken van het land.

Drie dagen werd er samen getraind onder de inspirerende leiding van Freerk Ykema, de grondlegger van het Rots en Water programma. Met een verbreed inzicht en een dieper bewustzijn zullen zij kinderen en jongvolwassenen in hun persoonlijke ontwikkeling bijstaan.

 

Enkele reviews van deelnemers

“Ik hoop de positieve energie nog lang vast te kunnen houden en deze om te kunnen zetten.”
“Ik heb genoten en vond het zelfs jammer dat het afgelopen was.”
“Ik geniet nog helemaal na van alle energie, liefde en de warme en bevlogen mensen die ik heb mogen leren kennen.”
“Op school kunnen ze niet meer om deze "warrior" heen!”
“Ik heb een goede opleiding genoten van een zeer bevlogen en gemotiveerde docent.”
“Wat een geweldige ervaring! Heel goed toe te passen bij mij in de klas!”
“Een goede en inspirerende driedaagse met fijne trainers.”
“Alles was strak georganiseerd en goed voorbereid. De omgang heb ik als prettig en respectvol ervaren.”

 

 


Cursisten in actie tijdens de driedaagse...

een sterk mentaal kasteel helpt je

om bij jezelf te blijven

 

Kanamori in Twente

Op 3 september 2012 - bij de start van schooljaar 2012-2013 - was de Japanse onderwijsfilosoof Toshirõ Kanamori te gast in Almelo en Hengelo. Hij deelde zijn levenslessen met het publiek.

In de boeiende documentaire Children Full of Live laat Kanamori zien, dat oprechte verbondenheid met het kind de weg naar persoonlijke groei is.

"Als één kind niet gelukkig is, is niemand gelukkig."

 

In zijn onderwijsconcept is elke klas een leefgemeenschap, waarin oprecht aandacht is voor het lief en leed van elkaar: samen spelen, samen werken en samen leven. Kanamori geeft ook volop ruimte voor de fysieke en emotionele ontwikkeling van het kind.

Verbind jezelf met je vrienden door openhartigheid. "Laat anderen in je hart leven. Er kan altijd nog iemand bij. Er zit geen maximum op wat je hart aankan."

 

 

 

 

 

 

 

 

 


de Japanse onderwijsfilosoof Toshirõ Kanamori

als één kind niet gelukkig is in de klas

is niemand gelukkig

 

Pesten

Opnieuw is Nederland opgeschrikt door de gevolgen van pestgedrag. Het overlijden van Tim uit Tilligte in Overijssel brengt de ultieme consequentie van pestgedrag schrijnend aan het licht. Zijn ouders kozen ervoor - in samenwerking met Marinus van den Berg - om het leed van Tim met ons te delen. Een maatschappelijke discussie kwam op gang.

 

Laten we ons realiseren dat pestgedrag ontstaat in een wereld, waarin we aan elkaar gemeten worden. Dat klimaat roepen we samen op. Leren is groeien. Groeien komt onder druk te staan door een meetlat naast jezelf te voelen. Zeker als jouw groei ondermaats wordt geduid. Dan neemt de weerbaarheid tegen pestgedrag af en de gevoeligheid voor de ontwikkeling van pestgedrag toe.

Rots en Water draagt bij aan groei in zelfaanvaarding, zelfbewustzijn én zelfbeheersing. 

Breng de aandacht in de klas vooral naar wat ons met elkaar verbindt. Dat is leren mens worden.

Focus op de overeenkomsten, dan mogen de verschillen er zijn.

 

Rots en Water richt zich op positieve groepsvorming. Verschillen kunnen en mogen er zijn als je jezelf en de ander beter hebt leren kennen en begrijpen. Dat doen we door fysieke communicatie.

Door het spel Buffertik ervaren de kinderen hoe het is om zich in hun klas veilig en beschermd te voelen: in hun klas zal er geen ruimte zijn voor pesterijen.

In het spel krijgt de tikker geen kans om bij de leerling te komen, die hij zelf aanwijst om getikt te worden. De klas gaat fysiek op de bres staan tussen de tikker en zijn mikpunt: een solidaire klas is een veilige klas.

 


bouwen aan een positieve groep

 

Let’s game

Er dreigt een breuk te ontstaan tussen enerzijds het huidige onderwijs en anderzijds de gamende en de van sociale media afhankelijk geworden jongeren. Een generatie kan verloren gaan als die kloof niet wordt overbrugd. Dat geldt ook voor het talent van deze jongeren. Leerlingen, ouders en hun scholen zouden zich meer bewust moeten worden van dit fenomeen. Het is een gedeeld probleem en het betreft dan ook een gedeelde verantwoordelijkheid.

Gevolgen: verlies van motivatie en vroegtijdig schoolverlaten en dat wil niemand.

 

Dr. Martine Delfos (1947) maakt zich al jarenlang sterk om dit verschijnsel onder de aandacht te brengen. In haar boek Let’s game schetst ze de positieve kanten én de risico’s van gamen. Een praktisch en handzaam boek voor ouders en docenten, maar ook voor de gamer zelf.

Op een niet bedreigende wijze voor de gamer werkt Delfos toe naar inzicht en bewustzijn. Dat is altijd de eerste stap. Gameverslaving wordt in Let’s game open, eerlijk en vrij van waardeoordelen benaderd. Martine Delfos geeft lezingen voor docenten en ouders over de invloed van gaming en sociale media op de jeugd.

 

Maar er is meer aan de hand...

Ons huidige onderwijscultuur vindt zijn oorsprong in de tijdsgeest van de industriële revolutie, die rond 1870 in Europa op gang kwam.

Op verhelderende wijze laat de Engelse onderwijsautoriteit Sir Ken Robinson (1950) in zijn Changing Education Paradigms zien hoe maatschappelijke ontwikkelingen het onderwijs voorbij gesneld zijn en meer en meer leiden tot schooluitval en verlies van motivatie bij leerlingen.

Geïnteresseerd? Klik dan op: http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U. 

De begeleidende strip ondersteunt het vlot gesproken Engels goed.

 

Sterk en in Balans begeleidt leerlingen bij het vinden van hun werkelijke pad, dat ze hebben te gaan. Het pad dat leidt tot zelfverwezenlijking

 

Sir Ken Robinson: Changing Education Paradigms

sit down, take your pills and focus!